“Klik” en Klaar

March 16, 2021

< terug

Even een blog over iets totaal anders. Geen story en foto’s van een leuke fotoshoot van een romantisch koppel of een schattig baby’tje. Nee, dit keer gaat het over een klein irritatiefactortje waarvan ik zeker weet dat heel veel collega fotografen het met me eens zijn.

Ik heb het over de “Klik en Klaar-gedachte” en “Oh, zo veel geld voor een fotoshoot”!
Waarom zijn de prijzen van een fotograaf niet gelijk aan een pakje boter in de supermarkt?
Een fotograaf is namelijk niet klaar na het “alleen maar klikken”. En aan het “klikken” gaan ook heel veel werkzaamheden vooraf.

Net zoals ik met alle liefde fotografeer, leg ik dit met alle liefde uit.
Op het moment dat er een aanvraag voor een shoot binnenkomt ben ik al met mijn werk bezig. Ik beantwoord m’n mail. Vaak blijft dit niet bij 1 mailtje. Er wordt dus over en weer gemaild om alle vragen te beantwoorden. (Juist hierom pak ik dus zelf ook vaak liever de telefoon en bel ik je als je je nummer aan me door gegeven hebt via het contactformulier. Wel zo persoonlijk ook :-))
Er wordt een afspraak gepland en deze wordt bevestigd, ik maak een factuur en verstuur deze. Dan breekt de dag van de shoot aan. Gemiddeld duurt een shoot 1,5 uur. Een newbornshoot daarentegen duurt gemiddeld 3 uur. Hierbij komt nog het voorbereiden van de studio of reistijd naar de locatie en het schoonmaken en opruimen van de studio achteraf. Je kunt je wel voorstellen dat ik na een cakesmash niet binnen 10 minuten klaar ben hiermee 😉
Tijdens het shooten biedt ik je een lekkere kop koffie of thee aan en er staat altijd een karaf water. Wil je een sapje of iets fris? Geen probleem, ik heb van alles in huis.

Na het shooten, opruimen en poetsen ren ik 9 van de 10 direct naar m’n kantoortje om de foto’s meteen veilig te back-uppen. Alle foto’s die gemaakt zijn worden bekeken. Ook ik maak wel eens onscherpe en scheve foto’s dus er wordt een eerste selectie gemaakt. Alle goede foto’s blijven over. Daarna wordt er een tweede selectie gemaakt.
Deze selecties maak ik een speciaal programma waarvoor ik iedere maand een X-bedrag betaal.

Na de tweede selectie begin in met het editen van de foto’s. Dit wordt uiteraard gedaan in een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop en Lightroom. Helaas zijn deze programma’s niet gratis en ook hiervoor betaal ik maandelijks een X-bedrag.
Met het selecteren en editen van de foto’s ben ik, afhankelijk van de soort shoot, zo’n 4-5 uur bezig.

Als de foto’s klaar zijn worden ze verstuurd. Dit kan uiteraard via WeTransfer maar ik werk liever met een professioneler programma met een mooiere uitstraling. Ook is dit programma klantvriendelijker en dus gebruiksvriendelijker want de klant kan in dit programma veel makkelijker de foto’s kiezen en direct aangeven welke foto’s ze willen. Ook dit programma is niet gratis en hiervoor betaal ik een X-bedrag per jaar.
De foto’s worden dus verstuurd, de klant kiest de foto’s en als er een album in het gekozen pakket zit wordt deze daarna gemaakt. Ik maak het album (hier ben ik, afhankelijk van het aantal pagina’s, 1 tot 1,5 uur mee bezig) en stuur de klant een PROOF. Na akkoord wordt het album naar de drukker gestuurd.
Als ik het album binnen heb, wordt deze door mij gecontroleerd, leuk ingepakt en naar de klant verstuurd per post.

Als de klant het album binnen heeft, is er nog even contact en vraag ik of de klant een review wil schrijven op Google of Social Media. Dit is namelijk erg belangrijk voor mij als fotograaf maar ook voor toekomstige klanten die d.m.v. het lezen van een review een keuze kunnen maken.

Naast al deze werkzaamheden komen er bij het ondernemen nog veel meer dingen kijken. Denk aan online zichtbaarheid, contact hebben met (potentiële) klanten, het beheren van m’n website en e-mail (een website kost ook geld ;-)), schrijven van blogs en het maken van posts. Je moet immers interessant blijven want als je niks van jezelf laat horen, zul je ook geen klanten hebben.
Daarnaast wil ik mezelf uiteraard blijven verbeteren. Ik volg dus (online) cursussen zodat ik steeds mooier werk kan afleveren.

Voor maternityshoots beschik ik over een client closet. Er hangen dus verschillende prachtige jurken in de studio waar je gebruik van kan maken.
Ook voor cakesmashes heb ik allerlei verschillende pakjes en jurkjes. Voor newbornshoots heb ik veel verschillende props zoals manden, schalen, rompertjes, doeken, dekens, haarbandjes, pakjes etc etc. Ik bied dus service en dat kost geld.

En het allerlaatste en misschien wel het belangrijkste want zonder dit geen foto’s; Mijn apparatuur. Ik beschik over een fotocamera en verschillende lenzen uit het hogere segment. Een goede computer en verschillende externe harde schijven om al mijn werk op te kunnen bewaren en zo ook een extra service naar mijn klant te kunnen bieden. Heb je twee jaar geleden een fotoshoot bij mij gedaan en ben je je foto’s kwijt? Ik heb ze nog voor je 😉

Fotografie is niet zomaar iets. Het is mijn werk. Ik moet er mijn rekeningen van betalen. Het kost mij energie, net zoals jouw werk jou energie kost. Maar het mooiste van alles… Het geeft mij ook zo veel positieve energie! Ik word er blij van, voel me er goed door en doe wat ik het liefste doe; Het vastleggen van de liefde en het blij maken van mijn klanten met hun mooiste herinneringen.

Denk hier maar eens over na…Het is niet zomaar “Klik” en Klaar.


COMMENTS

Reply...

PLAATS JOUW REACTIE

TEMPLATE BY STUDIO MHILARIUS

algemene voorwaarden

© SHARON GALLARDO Photography